top of page

Nu är skolan i Varberg redo för demontering – vad behöver du?

I sommar rivs Håstensskolan i Varberg och Varbergs kommun satsar på att återbruka delar av det material som finns i byggnaden internt. Samtidigt finns det gott om material tillgängligt för andra aktörer, och företag har nu möjlighet att säkra byggmaterial till ditt projekt såsom dörrar och fönster.


Det är Varbergs kommun som tillsammans med Varbergs Fastighets AB och NCC som planerar och genomför arbetet med att riva den gamla Håstensskolan samtidigt som en ny byggs intill. Tillsammans med Bruka Halland har Varbergs kommun arbetat med att identifiera möjligheter för återbruk samtidigt som man undersökt vilka interna strukturer som behöver byggas för att bättre ta tillvara på resurser. Samtidigt som man internt på kommunen möjliggör återbruk från Håstensskolan till andra egna projekt öppnar kommunen också upp för att låta andra företag ta del av materialet som tillgängliggörs i och med rivningen.


-          Vi ser stora möjligheter i Varberg att öka återbruket. I Håstensskolan finns byggprodukter som vi ser skulle kunna komma till användning i andra projekt, säger Jenni Wennerström, Varbergs kommun.


Genom återbruk minskar både materialkostnader och klimatavtryck samtidigt som resurser som tegel, dörrar, fönster och andra byggprodukter får nytt liv. Jenni betonar dock att inte allt material kan återbrukas.


-          Vi river ju skolan på grund av problem med inomhusmiljön, vilket innebär att inte allt material är lämpligt för återbruk. Det material som är av god kvalitet kommer vi försöka ta tillvara, säger hon.


Inventeringen en viktig pusselbit

För att kunna erbjuda aktörer och projekt, både internt och externt, möjlighet att hämta material från skolan har en återbruksbedömning genomförts. Den visar bland annat stor potential i att återbruka installationer, dörrar, fasadtegel, belysning och isolering.

Anton Franker, Återbruksbyrån, har genomfört inventering och bedömning och ser många möjligheter för återbruk. Han påpekar att mängden återbrukat material kan ökas om man prioriterar rätt och utgår från behov.

Anton Franker, Återbruksbyrån
Anton Franker, Återbruksbyrån

-          Utgå i första hand från behovet i ditt eller din organisations projekt och leta sedan efter en produkt som matchar detta. Det finns många bra produkter, och det är viktigt att de kommer till nytta där de behövs, säger Anton Franker.


Hämta material i sommar

Materialet från Håstensskolan finns redan nu registrerat på CCBuild, där företag kan göra en intresseanmälan för det material de vill ha.


Lättare, ytliga material planeras att demonteras under juli-september, medan tyngre material och bärande element kommer att tas ner under september-november.


Hör av er till oss på Bruka Halland om du har frågor eller vill komma i kontakt med ansvariga på respektive organisation eller företag.

 

 
 
 

Comments


Under Bruka Hallands första tre år finansieras arbetet av Europeiska Regionalfonden genom Tillväxtverket och Region Halland.

bottom of page